Poletje že kar dobro trka na vrata, mi pa pospešeno iščemo načine za ohladitev in osvežitev. Sladoled je zagotovo eden izmed nepogrešljivih spremljevalcev vročih poletnih dni.
Aparat za sladoled – za najboljši domači sladoled!

Zakaj se ne bi lotili priprave sladoleda kar doma? Nič se namreč ne prileže bolj kot ravno prav sladkan sladoled iz vašega najljubšega sadnega, čokoladnega ali sadno-čokoladnega okusa s poljubnimi dodatki. Vse, kar potrebujete, je aparat za sladoled in nekaj domišljije.
Za sladoled ne potrebujete slaščičarske diplome
Za pripravo okusnega domačega sladoleda ne potrebujete veliko sestavin, niti ne strokovnega znanja. Potrebno je le malo domišljije in aparat za sladoled. Nikar pa ne pozabite: vaja dela mojstra! Večkrat, kot boste pripravili sladoled, bolj bo kremast in boljšega okusa bo. Igrajte se z okusi in preizkušajte nove stvari.
Osnova sladoleda je najpogosteje pripravljena iz:
- mleka,
- sladke smetane in
- sladkorja.
Nato lahko zmesi dodajate druge razne sestavine, ki bodo določile okus sladoledu. Namesto sladke smetane lahko uporabite tudi jogurt, grški jogurt, kislo mleko, pinjenec, kislo smetano ali celo skuto. Nekateri menijo, da je za pravi sladoled nujno dodati tudi jajca, ki pripomorejo h kremasti in bogati teksturi sladoleda. Še vseeno pa niso obvezna, tako da lahko sami presodite, ali jih boste dodali k osnovi ali ne.
Aparat za sladoled
Domači sladoled bo najhitreje in najlažje pripravljen z uporabo aparata za sladoled, ki zmes enakomerno in neprekinjeno meša. To je nujno potrebno, če želimo doseči kremasto strukturo zmesi in se znebiti kristalov. Z uporabo aparata za sladoled se boste izognili zamudnemu ročnemu mešanju.
Priprava sladoleda brez aparata zahteva, da sladoled med zmrzovanjem na pol ure vzamete ven iz zmrzovalnika in ga temeljito premešate z metlico ali električnim mešalnikom. Obenem je pomembno, da posode za sladoled pred postavitvijo v skrinjo ne napolnite do vrha, saj se med ohlajanjem prostornina zmesi povečuje.
Aparat za sladoled zmes hkrati tudi hladi, kar pomeni, da bo sladoled zamrznil v manj kot eni uri. Seveda se uporaba aparata za sladoled nekoliko razlikuje od modela do modela, vendar brez skrbi! Vsakemu modelu so namreč dodana tudi navodila za uporabo. Če boste zvesto sledili postopku iz navodil, boste hitro postali vešči uporabe aparata.
Obstajata dve vrsti aparata za sladoled:
Aparat za sladoled brez kompresorja
Tovrstni aparat je primeren kot družinski kuhinjski pripomoček za občasno pripravo manjših količin sladoleda. Posodo, v kateri se pripravlja sladoled, je potrebno predhodno ohladiti in sladoled po pripravi še dodatno zamrzniti v zmrzovalniku.
Aparat za sladoled s kompresorjem
Aparat za sladoled s kompresorjem je primeren za profesionalno in domačo rabo. Kompresor omogoča, da se sladoledna zmes hkrati meša in hladi. Tovrsten aparat omogoča najhitrejšo in najpreprostejšo pripravo sladoleda, tudi v večjih količinah.
Ob pravilno izbranih dodatkih pa boste z aparatom za sladoled lahko ustvarjali tudi druge okusne sladice. Z nekaterimi modeli je možno pripraviti tudi lahek sadni sorbet ali zamrznjen jogurt (ang. froyo). Če bo vaš model imel tudi časovnik, boste imeli možnost samodejnega izklopa. Poskrbite še za žlice, merice, lopatke in servirne sklede – za lažje in hitrejše serviranje vaše poslastice.
Preverite našo ponudbo ledomatov in aparatov za pripravo sladoleda, ki vam bodo popestrili in olajšali vroče poletne dni.


Prednosti aparata za sladoled
- Priročnost: Z domačim aparatom za sladoled lahko naredite sladoled kadar koli želite, ne da bi morali obiskati trgovino ali čakati na posebno priložnost.
- Okusi po želji: izdelava sladoleda doma vam omogoča, da okuse, sestavine in teksture prilagodite svojim željam. Dodajte mešanice, kot so oreščki ali sadje, in nadzirate stopnjo sladkosti, da ustvarite prilagojene in edinstvene kreacije sladoleda.
- Svežina in kakovost: Z izdelavo sladoleda doma imate nadzor nad uporabljenimi sestavinami. Izberete lahko kakovostne, sveže sestavine in se izognete umetnim aromam, konzervansom in dodatkom, ki jih pogosto najdemo v komercialnih sladoledih.
- Prehranske omejitve in alergije: Domači sladoledni avtomati so popolni za posameznike s prehranskimi omejitvami ali alergijami. Z lahkoto lahko pripravite sladoled, ki ustreza posebnim prehranskim potrebam, na primer brez mlečnih izdelkov, brez glutena ali brez sladkorja. To vam daje svobodo, da uživate v sladoledu, tudi če imate prehranske omejitve.
- Zabava za vso družino: Priprava sladoleda doma je lahko zabavna in privlačna dejavnost za vso družino. Zagotavlja priložnost za vključitev otrok v proces, ki jim omogoča sodelovanje pri ustvarjanju svojih najljubših okusov in spodbujanje ustvarjalnosti v kuhinji.
- Prihranek pri stroških: Čeprav se lahko začetna naložba v domači aparat za sladoled razlikuje, lahko sčasoma prihranite denar v primerjavi z nakupom vrhunskih sladoledov v trgovini. Izdelava lastnega sladoleda je lahko stroškovno učinkovitejša, še posebej, če si pogosto privoščite visokokakovostne ali posebne sladolede.
- Eksperimentiranje in ustvarjalnost: Domači aparat za sladoled spodbuja eksperimentiranje in ustvarjalnost v kuhinji. Preizkušate lahko nove kombinacije okusov, izumite lastne recepte in celo posnemate svoje najljubše sladoledne kreacije. Zagotavlja platformo za kulinarično raziskovanje in vam omogoča, da razširite svoje kuharske sposobnosti.
- Takojšen užitek: Ena od pomembnih prednosti domačega aparata za sladoled je takojšen užitek, ki ga ponuja. Ko je vaša mešanica za sladoled pripravljena, jo lahko takoj stepete in zamrznete, kar skrajša čakalni čas v primerjavi s sladoledom, kupljenim v trgovini, ali tradicionalnimi metodami izdelave sladoleda.
Recept za sladoled: vanilja s poljubnimi dodatki
Za vas smo pripravili preprost recept za okusen vaniljev sladoled, kateremu lahko dodajate poljubne dodatne sestavine in obogatite ter izpopolnite njegov okus po svojih željah. Za pripravo recepta potrebujete spodaj naštete sestavine ter aparat za sladoled. Slednji bo, kot že omenjeno, poskrbel za hitrejšo in lažjo pripravo.
Sestavine:
- 200 ml sladke smetane
- 200 ml mleka
- ½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta, lahko uporabite tudi 1 vaniljev strok ali 1 čajno žličko vaniljeve paste
- 40 g vaniljevega sladkorja
- 40 g navadnega sladkorja.


Postopek priprave:
Obe vrsti sladkorja in vaniljev ekstrakt zmešamo skupaj. Mleko in smetano zmešamo v kozici in pristavimo na štedilnik. Tekočo zmes pripeljemo tik do točke vretja, potem pa del mešanice med rednim mešanjem dodamo zmesi iz sladkorja in vaniljevega ekstrakta. Nato to zmes dodamo preostanku zmesi iz mleka in smetane in še naprej dobro mešamo.
Vse skupaj pristavimo na štedilnik in na srednjem ognju mešamo dokler se krema ne zgosti. Krema naj bo tako gosta, da se obdrži na žlici. Nikakor pa ne sme krema zavreti, saj se bo v nasprotnem primeru pokvarila.
Ko se krema zgosti, jo prelijemo v drugo posodo in pokrijemo s folijo za živila. Krema se mora namreč ohladiti, zato jo postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri. Ko se prepričamo, da je krema popolnoma ohlajena, jo vlijemo v aparat za sladoled, kjer naj se sladoledna zmes meša in hladi 25-30 minut. Zmesi lahko dodate poljubne dodatke, kot so:
- med,
- ekstrakt sivke,
- piškote,
- koščke sadja,
- zelišča in drugo.
Po končanem mešanju je sladoled pripravljen! Višek lahko shranimo v zmrzovalnik za poznejši čas.
Dodaten namig: preden sladoled postrežemo, vam svetujemo, da ga za nekaj minut postavimo na zrak, saj ga bomo tako lažje oblikovali v estetske kepice.
Smo vas navdihnili? Preberite še poletni recept za domač marelični sladoled z jogurtom.


V naši spletni trgovini lahko izbirate med ledomati in aparati za sladoled, ki bodo poskrbeli za sveže in ohlajene poletne dni! Preverite še, katere druge male gospodinjske aparate potrebujete v kuhinji za lažje življenje.